Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2017 r.
Nie wiem jak Ty, ale ja wybrałabym smak mleka kokosowego nad zwykłym mlekiem każdego dnia! Moja rodzina uwielbia smak potraw z tym pysznym składnikiem, a ponadto jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać zwykłego mleka. Mając to na uwadze oraz wiedzę o tym, jak zdrowe są orzechy kokosowe, dlaczego nie zrobić kefiru z mleka kokosowego, który jest bardzo leczniczy dla Twoich jelit i układu odpornościowego?
Dlaczego kefir? Dlaczego kokos?
Kefir jest zdrowym napojem, który czyni cuda dla układu trawiennego. Układ trawienny przekształca jedzenie, które spożywamy w energię i składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm, a także pozbywa się odpadów. Kiedy układ trawienny nie działa dobrze lub wydajnie, może to mieć negatywny wpływ na nasze ciało i codzienne życie (pomyśl o IBS). Niezdrowe jelita mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, wynikających z zaburzeń trawienia.
Kefir może pomóc przywrócić równowagę dobrych bakterii w jelitach i pomóc w leczeniu problemów trawiennych. Jakąkolwiek czułą miłość i troskę mu okażemy, będzie nam służył.
Większość ludzi wie, że jogurt jest pokarmem probiotycznym, ale kefir ma jeszcze więcej probiotyków niż jogurt, a do tego można go pić w podróży!
Kefir jest jednym z niewielu pokarmów, które zawierają witaminę D. Niedobór tej witaminy może prowadzić do wielu problemów, a nie zawsze łatwo jest nam dostarczyć jej wystarczająco dużo, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie występują długie zimowe miesiące.
Niektórzy ludzie mogą doświadczać zmęczenia lub problemów skórnych, z powodu niewystarczającej ilości witaminy D w ich systemie.
Brak witaminy D może również zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zaburzeń poznawczych w późniejszym wieku, astmy i raka! Dobra wiadomość jest taka, że kefir ma właściwości antyrakowe, a zawarte w nim probiotyki zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów i wzmacniają układ odpornościowy.
Kefir zawiera również inne kluczowe składniki odżywcze, w tym wapń, magnez i różne witaminy z grupy B. Jest również silnym pokarmem antybakteryjnym. Pomaga obniżyć ryzyko osteoporozy i wzmocnić nasze kości. Nie tylko jest dobrym źródłem wapnia, ale jest to wapń, który może być łatwo przyswojony przez nasz organizm, w przeciwieństwie do wapnia pochodzącego z syntetycznych suplementów.
Kefir jest ogólnie tolerowany przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ enzym laktaza w kefirze pochłania laktozę zawartą w nabiale, zanim ta dotrze do nas. Jednakże, aby całkowicie uniknąć nabiału, kefir zrobiony z mleka kokosowego jest idealną opcją!
Dlaczego warto używać mleka kokosowego?
Dlaczego warto zastąpić mleko mlekiem kokosowym? Kokosy są bardzo pożywną opcją. W rzeczywistości, drzewa kokosowe nazywane są w sanskrycie kalpa vriksha, co oznacza "drzewo, które daje wszystko, co niezbędne do życia" i żyją zgodnie ze swoją nazwą.
Kokos zawiera zdrowe składniki odżywcze, takie jak witamina C, E oraz dużą ilość witamin z grupy B. Ponadto, jest bogaty w żelazo, selen, sód, wapń, magnez i fosfor. Chcemy zrobić z tego kefir!
A co z tłuszczami? Mitem jest, że mleko kokosowe jest tuczące. W rzeczywistości mleko kokosowe zawiera tłuszcze nasycone, które mają właściwości lecznicze i są dobrego rodzaju. Na przykład, kwas laurynowy zamienia się w monolauryn, silny składnik przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny, bardzo przydatny dla naszego organizmu.
Badania wykazują również, że tłuszcze te są dobre w podnoszeniu poziomu cholesterolu i wpływają korzystnie na serce. Mleko kokosowe zapobiega odwodnieniu i zmęczeniu. Te obfite korzyści zdrowotne płynące z kokosa i mleka kokosowego naprawdę pokazują, dlaczego jest to tak wspaniała alternatywa dla kefiru!
Więc ... jak zrobić ten kefir z mleka kokosowego?
Kefir z mleka kokosowego
Dokonywanie mleko kokosowe kefir jest zaskakująco łatwe. Idź do Culturesforhealth.com dla kilku opcji na bezmleczne przepisy kefirowe.
Składniki
- ¼ szklanki startera kefirowego
2-4 filiżanki mleka kokosowego
½ filiżanki śmietanki kokosowej
Wskazówki
- Zmieszać mleko kokosowe i śmietankę w blenderze i zmiksować do dobrego połączenia.
Dodaj starter kefiru do szklanego słoika i wlej zblendowane mleko kokosowe-śmietankę do słoika.
Przykryć słoik pokrywką i pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 18 do 24 godzin, lub do czasu, aż mleko zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Voila! Mamy nasz kefir z mleka kokosowego! Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu czterech tygodni.
Referencje: https://draxe.com/coconut-milk-nutrition/ https://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/health_benefits_of_coconut_coconut_oil_coconut_milk_coconut_water_coconut_flour https://www.huffingtonpost.ca/2015/11/05/kefir-benefits_n_8479760.html https://www.culturesforhealth.com/learn/recipe/milk-kefir/coconut-milk-kefir-recipe/ https://authoritynutrition.com/9-health-benefits-of-kefir/